Pojemniki plastikowe na żywność

Pojemniki plastikowe mogą być szkodliwe

Mogą powodować takie choroby jak Choroba Alzheimera, schizofrenię, a także prowadzić do znacznego obniżenia płodności. Dlatego bardzo ważne jest, żeby przed użyciem sprawdzić, czy pojemniki plastikowe są przystosowane do przechowywania żywności. Niektóre pojemniki tworzone są z niebezpiecznych związków, które mogą przenikać do żywności i powodować choroby. Każdego roku pojemniki plastikowe zyskują na popularności. Stosuje się je do przechowywania żywności, czy to w lodówkach czy w szafkach, do takich pojemników pakuje się jedzenie do pracy i do szkoły, czasami nawet podgrzewa się w mikrofalówce. Dlatego bardzo ważne jest, aby wybrać takie opakowania, które będą bezpieczne dla zdrowia.

Jakich pudełek unikać

Na wstępie można wyeliminować wszystkie pudełka, które nie są opisane. Już samo to powinno sugerować, że prawdopodobnie nie są przystosowane do przechowywania żywności. Pojemniki plastikowe, które są bezpieczne i przystosowane do przechowywania jedzenia będą oznaczone w następujący sposób: 02 HDPE i 05 PP. Ewentualnie można także korzystać z pudełek z oznaczeniem 04 PE-LD, jednak lepiej korzystać z tych wymienionych wcześniej. Pojemniki, których nie wolno stosować do przechowywania jedzenia będą miały następujące oznaczenia: 03 PVC, 06 PS i 07. Wydzielają one niebezpieczne toksyny, które prowadzą do groźnych chorób.

Bezpieczne pojemniki

Jak widać, warto poświęcić chwilę i znaleźć takie pojemniki, które będą bezpieczne dla zdrowia nas i, co najważniejsze, naszych dzieci. Warto także zauważyć, że pojemniki, w których bezpiecznie można przechowywać jedzenie nie są wcale droższe. To kolejna zaleta. Pozostałe pojemniki można oczywiście wykorzystać do przechowywania innych rzeczy, na przykład zabawek dzieci. Doskonale nadają się one także do przechowywania różnych śrub, narzędzi, a nawet ubrań i wszelkiego rodzaju dodatków. Pojemniki plastikowe mają swoje określone zastosowania. Należy pamiętać o tym, ponieważ każdy typ pojemnika musi spełniać określone normy i być wytwarzany z określonego rodzaju materiałów. To właśnie dlatego niektóre z nich są absolutnie zabronione do przechowywania żywności, innych nie można podgrzewać, a na jeszcze innych wykonywać innych czynności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

five + 16 =